Meet the meatista

Maarten's Blog

Meet the meatista

De barista’s, sandwich-artists, sommeliers & bierconnaisseurs krijgen gezelschap. Weer dient een nieuwe specialist zich aan: de meatista! De reden? Heel eenvoudig. De gast wordt alsmaar kritischer op wat hij eet. De lokale slager vertelt, tijdens het afsnijden van vlees voor verse cordon bleu, dan ook vol trots over de boerderij uit de buurt waar hij zijn vee inkoopt. Hij heeft zelfs een livestream en Facebookpagina waarop zijn klanten onder andere kunnen zien hoe de beesten buiten lopen en van het verse gras genieten. Alles wordt gedeeld. Mijn slager, Jacco Rodenburg,  deelt via Facebookpagina bijvoorbeeld de groei van door hem aangekocht vee. En tja: als de lokale slagers hun klanten zo verwennen met al die achtergrondkennis, is het hek natuurlijk van de dam. Dan wil ook de restaurantgast meer informatie over zijn vleesgerecht, of in ieder geval een goed gesprek.

Om discussie tussen de gast – die veel weet of denkt te weten – en de medewerker te voorkomen, is de meatista van belang. Nee, hij komt niet speciaal bij de gast aan tafel. Dat doen inmiddels al zo veel andere specialisten, dat zou te druk worden. Nee, hij is bovenal de achter-de-schermenman. In dienst van de groothandel of als zzp’er, adviseert hij de ondernemer of chef en informeert hij de medewerkers. Hij weet immers alles over de voeding van vee, het aantal wei-uren, de vrije-uitlooproutes (die hij kan tonen met een app), de bodemgesteldheid (belangrijk voor voeding en spierontwikkeling) en op welk weiland of welke helling de dieren liepen. Hij deelt zijn schat aan kennis zodat de medewerkers de informatie op hun beurt weer kunnen overdragen aan hun gasten (en eigen slagers). Fantastisch!

De meatista gaat dus regelmatig bij restaurants langs. En als er dan een bezoek gepland staat, zal een slimme ondernemer of chef zijn volledige keuken- en bedieningsploeg ervoor uitnodigen. Zo ontstaat een nieuwe taakverdeling: de eigenaar uit zijn culinaire ideeën en grove opzet voor de volgende menukaart, de vleesspecialist geeft de finale adviezen en achtergrondinformatie rondom het vlees. Ik kan niet wachten op al die extra kennis!

Ontmoet de meatista!

Maarten Wessels
Maarten@Wesselstrainingen.nl
Twitter.com/MaartenWessels
Eerder geplaatst in editie november 2016 © Entree Magazine

Nog geen reacties geplaatst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vinden begint hier

Winkelwagen