Vernieuwing

Maarten's Blog

Vernieuwing

Inspiratie? Irritatie! Want wat een raar woord, iedereen heeft het er steeds over. Waarom het voor mij zo’n jeukwoord is geworden? Tijdens de Horecava vroeg ik meerdere bezoekers spontaan waarom ze naar de beurs waren gekomen, wat er op hun verlanglijstje stond. Het meest gehoorde antwoord was, u raadt het al: inspiratie. Pf.

Zoiets klinkt dan alsof Ed en Jeanette van een willekeurig, respectabel eetcafé de 350 dagen voor de Horecava al niet veel vernieuwends hebben ondernomen. Al bijna een jaar lang leggen ze dezelfde garnituur op de borden, de opmaak blijft hetzelfde. Verse bloemen zorgen wekelijks voor een andere inrichting, maar verder staat de zaak stil. En dan – eureka! – komt de beurs eraan. Ze nemen zich voor om het daarna allemaal anders te gaan doen. Want dan zullen ze gruwelijk veel inspiratie hebben opgedaan.

Hoe lang denkt u dat ze die inspiratie en verandering uiteindelijk volhouden? Precies 5 dagen. Daarna fluiten hun vaste gasten hen terug. Het leven blijkt bovendien een stuk eenvoudiger in de oude situatie. Jammer!

Hoe komt het dat ondernemers die vanwege inspiratie naar de Horecava komen, zo snel weer in hun oude patroon vervallen? De vraag die daaraan voorafgaat, is: weten ze wat ze komen halen op de beurs? “Een stukje inspiratie voor de keuken”, is niet iets wat je per ons kunt bestellen. Of zoeken ze eigenlijk iets concreets? Bijvoorbeeld een nieuwe oven, omdat de oude uit elkaar valt en de vervanger hopelijk allerlei nieuwe, vernuftige programma’s heeft. Zeg dát dan: dat je op zoek bent naar een moderne oven. Maar dat heeft niets te maken met inspiratie.

Het kán natuurlijk wel over inspiratie gaan, bijvoorbeeld voor de inrichting van de zaak. Als het oude interieur over de houdbaarheidsdatum heen is, moet je inderdaad iets ondernemen. Dan is het prettig om te gluren bij de buren of standhouders, om te zoeken naar puzzelstukken die het plaatje (compleet) gaan maken. Kijk dan trouwens wel uit dat niet likkebaardend wordt stilgestaan bij concepten die he-le-maal hot zijn in de stad, maar die het in een dorp nooit zullen redden (of precies andersom natuurlijk).

De grote jongens zoeken hun puzzelstukken soms in verre landen, anderen zoeken ze wat dichter bij huis. Stukje voor stukje wordt de puzzel compleet gemaakt. Elke puzzelaar doet dat op zijn eigen manier, voor iedereen heb ik evenveel respect. Ook voor wie hiervoor gluurt bij de buren. Onthoud hierbij in ieder geval één ding: leg de nieuwe puzzelstukken op de goede plek en laat ze daar liggen. Laat je niet van de wijs brengen door commentaar van gasten. Als je vernieuwt, blijf daar dan bij. En stóp met het woord inspiratie. Dat leidt tot jeuk en irritatie.

Maarten Wessels
Maarten@Wesselstrainingen.nl
Twitter.com/MaartenWessels
Eerder geplaatst op 18 april 2017 © Entree

Nog geen reacties geplaatst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vinden begint hier

Winkelwagen